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The Associated General Contractors of Greater Milwaukee provides the following chart as a resource for our 
contractors who purchase building materials in association with certain projects for tax exempt entities. The Wisconsin 
Department of Revenue’s Division of Income, Sales & Excise Tax compiled these answers to commonly asked 
questions regarding the new building materials exemption in sec. 77.54(9m), Wis. Stats. Any further questions may 
be directed to AGC General Counsel, Nathan Jurowski, at (414) 778-4100 or njurowski@agc-gm.org.  

 

 

Question DOR Response 

Do building materials, such as 

concrete, used to construct a 

sidewalk qualify for exemption?  

No, only building materials for the items listed in the definition of "facility" in sec. 

77.54(9m), Wis. Stats., qualify for exemption.  A sidewalk is not on the list of 

facilities.   
 

Similarly, the following real property improvements do not meet the definition of 

"facility": street lights, water-access steps, fountains, statues, and permanently-

affixed concrete benches. 

Does a developer's purchase of 

sewer pipes qualify for exemption? 
Yes, but only if there is a contract between the developer and the municipality to 

transfer the sewers to the municipality upon completion of the contract. 

Does backfill that is placed over 

sewer pipes placed under a road 

qualify for exemption? 

The backfill needed to install the pipes qualifies for exemption, including the needed 

subgrade.  However, materials used in the deconstruction, repair, and/or rebuilding 

of the road (from the rock base and other road base materials to and including the 

road materials) do not qualify for the exemption. 

Are curbs part of the sewer system 

or the street? 
Curbs and gutters are part of the street; therefore, materials used to construct the 

curbs do not qualify for exemption. 

Do storm sewer grates and manhole 

covers qualify for exemption? 
Storm sewer grates and manhole covers are part of the storm sewer piping and are 

exempt (but not the road itself or the curbing). 

If a contract was entered into prior 

to January 1, 2016, can a change 

order be used to change the date of 

the contract so that the materials 

qualify for exemption? 

No, a change order does not negate the original contract/contract date. 

 

Can purchases by subcontractors 

qualify for exemption, since the 

subcontractors are transferring the 

materials to the general contractor 

(rather than the exempt entity)? 

Yes.  For purposes of claiming the exemption, "transfer" means that the possession 

of the property rests with the exempt entity upon completion of the real property 

construction activity.  Therefore, the exemption applies to a subcontractor's 

purchase of building materials that are ultimately transferred to the exempt entity 

upon completion of the contract. 

Does the exemption apply to a 

contractor's purchase of building 

materials used to fulfill a contract 

with the State of Wisconsin (or 

University of Wisconsin)? 

No, the State of Wisconsin is not a qualifying exempt entity. 

 

Can a contract that was entered 

into prior to January 1, 2016 be 

cancelled and resigned after 

January 1, 2016. 

For projects where work has not begun, a contract can be cancelled and resigned 

after January 1, 2016 and come within the exemption.  
 

For projects where the work has begun, if the parties can renegotiate the bring future 

work yet to be started under a new contract signed after January 1, 2016, materials 

purchased for work completed after the renegotiated contract date would come 

within the exemption. 
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If materials were purchased prior 

to January 1, 2016 and put into 

inventory, then used in a qualifying 

manner, do those materials qualify 

for the exemption?  If the 

contractor paid tax when they 

purchased the materials, can the 

contractor get a refund of that tax? 

If a contractor has materials in its inventory that were purchased prior to January 1, 

2016 and such materials become a component of a "facility" that becomes the 

property of a qualifying exemption entity under a contract that was entered into on 

January 1, 2016 or thereafter, the materials may qualify for exemption if all of the 

following apply:  

 

The contractor must be both a retailer of tangible personal property and a consumer 

of tangible personal property used in real property construction activities. 

 

The contractor did not know at the time of purchase and until after January 1, 2016 

that the materials would be used in a real property construction activity. 

The contractor did not pay tax on its purchase of the materials. 

If all of the above criteria are met, the contractor will not be held liable for use tax 

on the materials that become a component of a "facility."  If contractor previously 

paid tax on the materials in its inventory, the contractor may not request a refund of 

the tax previously paid. 

Does the exemption only apply to 

building materials that become a 

part of real property?  Or does it 

apply to building materials that 

become a part of tangible personal 

property? 

The exemption does not apply to building materials that retain their character as 

tangible personal property when installed.  However, a contractor may purchase 

such property without tax, for resale, that is physically transferred to the exempt 

entity and that retains its character as tangible personal property when installed. The 

sale of tangible personal property to an exempt entity (e.g., a Wisconsin county) is 

exempt from tax.   

How does a contractor claim the 

exemption on its purchase of 

qualifying building materials? 

A contractor who makes purchases that qualify for this exemption, must provide a 

fully completed exemption certificate (Form S-211) to the seller. The contractor 

should check "other purchases exempted by law" on the certificate and enter 

"exempt under sec. 77.54(9m), Wis. Stats." 
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